ART och Heart i Almedalen nästa sommar?

Örebrokompaniets Anna Bjelke rapporterar. En av stadens kreativa entreprenörer Richard Kennett reagerar. Jag också. Inspiration. För mig landar det i den här texten. Ett förslag, eller en fundering.

I år har det pratats ganska mycket om kreativa näringar här under Almedalsveckan. Olika infallsvinklar på kultur, kunskap och kreativitet och att de kvinnor och män som arbetar, skapar och producerar kan bidra med mycket mer. Regeringens råd för kulturella och kreativa näringar har lyft frågan. Jag har lyssnat på människor från Austin, Borlänge, Umeå. På ministrar från Sverige, Danmark och Estland. Men samtalet är på något sätt fortfarande lite försiktigt. Lite trevande.

Något saknas.

Jag tänker att det kunde vara väldigt smart att åka till Almedalsveckan nästa år och ta med vår Open ART och vår Live at Heart och gärna något mer förstås. Låt oss visa att Örebro redan kan och gör. Låt oss berätta om detta. Visa upp vad vi kan och dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper. Och så kan vi fördjupa samtalet genom att koppla ihop kreativiteten med hållbar utveckling och tillväxt. Med innovationer och näringslivsutveckling. I korsningen, på mötesplatsen, som vi är riktigt bra på.

Tänk om Örebro kunde lägga ett av Open ARTs konstverk för 2013 på lämplig plats i Visby. Och bjuda på en trädgårdsspelning med någon av de fina Live at Heart-artisterna. Skapa utrymme för smarta diskussioner och samtal om den där kreativitetens vikt för framtiden. Det skulle kunna bidra till att stärka bilden av Örebro. Det skulle definitivt skapa starka relationer.

Det skulle vara riktigt bra. Tänker jag.

Gilla Örebro planerar just nu en diskussion på detta tema, kreativitet, utveckling och hur det påverkar näringslivsutveckling och staden. Vi planerar att hålla ett seminarium under just Live at Heart. Alla inspel, förslag, erfarenheter och kunskap är välkomna.

2 comments

  1. Richard K skriver:

    Lysande idé Fredrik. Telling by doing. Uppleva på riktigt. Kanske ska Örebros närvaro på Almedalen präglas av just kreativa och kulturella upplevelser.
    Jag är med!

  2. […] Jag har varit på plats i Visby under Almedalsveckan sju år nu. För ett år sedan jobbade hårt och intensivt med ett program åt uppdragsgivare från Huddinge. Samtidigt mötte jag för första gången i Almedalen ett samlat koncept från Örebro. Blev inspirerad och glad. Fick en tanke. Skrev så här i ett inlägg här på Gilla Örebro: […]