Dela din idé och kunskap med andra – tillsammans blir vi starkare

Titta på den här videon. Okej, den är inte världens snabbaste. Inte heller den roligaste. Men, oj vad den inspirerar mig! Jag vet inte vem det är som pratar, inte riktigt varför – men det spelar ingen roll. Budskapet går fram. Det går faktiskt rakt in i mig. In i mitten.

Det handlar om öppenhet, kunskap och om att saker vi delar med oss av kommer skapa ett större värde för fler.

Klippet i sig är ett tydligt exempel. Det är framtaget för internt bruk, som en introduktion i ett viktigt arbete. Men, den delas förstås publikt eftersom den kan inspirera andra också. Så finns det människor som tänker. I Örebro. En av dem är Björn Hagström som arbetat med kommunikation och IT i Örebro kommun länge. Björn är en ivrig förespråkare för öppenhet och har bland annat bidragit till att Örebro uppmärksammats internationellt för sitt arbete med öppna data för kartor.

– Informationen används och åskådliggörs på fler ställen och kommer medborgarna till nytta, det är bra för alla. Eftersom det är information som tagits fram med skattepengar så är det inte mer än rätt att det kommer medborgarna till nytta i så hög utsträckning som möjligt, menar Björn.

Björn är så bra på sitt jobb att han rekryterats på halvtid till E-delegationen. Där han fått titeln förnyelsebyråkrat. Det är poetiskt. Jag är så glad över att det finns människor som Björn och hans kollegor. De gör skillnad och deras arbete märks i Örebro.

Fredrik WelanderAllt fler kvinnor och män tänker så här. Det är bra. Det skapar större värden på många olika sätt. Jag hoppas det här ska inspirera allt fler och allt mer. Öppna data är en grej. Det finns mer att öppna. När vi är flera som utvecklar tillsammans kommer vi göra bättre ifrån oss. Som jag ser det finns det inte mycket som blir bättre av att gömmas undan, låsas in och hemligstämplas. Om ens något.

Och en av de bästa sakerna med Örebro är att det finns en öppen attityd bland många här. Som både staten, kapitalet och kommunen uppmärksammat.

Comments are closed.