Det finns plats för fler i Almedalen

almedalen_topp

Jag har varit på plats i Visby under Almedalsveckan sju år nu. För ett år sedan jobbade hårt och intensivt med ett program åt uppdragsgivare från Huddinge. Samtidigt mötte jag för första gången i Almedalen ett samlat koncept från Örebro. Blev inspirerad och glad. Fick en tanke. Skrev så här i ett inlägg här på Gilla Örebro:

”Jag tänker att det kunde vara väldigt smart att åka till Almedalsveckan nästa år och ta med vår OpenART och vår Live at Heart och gärna något mer förstås. Låt oss visa att Örebro redan kan och gör. Låt oss berätta om detta. Visa upp vad vi kan och dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper. Och så kan vi fördjupa samtalet genom att koppla ihop kreativiteten med hållbar utveckling och tillväxt. Med innovationer och näringslivsutveckling. I korsningen, på mötesplatsen, som vi är riktigt bra på.”

almedalen_vitDen här veckan har jag sett replikor på Mark Jenkins vita tejpskulpturer väcka nyfikenhet och intresse hos många Almedalsbesökare. Precis det där som Mats Nilsson och Lars Jonnson brukar prata om. Öppna glapp, få människor att haja till för det oväntade och stanna upp. Människor gör precis det. Stannar upp. Pratar med den som står bredvid. Kanske ser hashtaggarna #openartsweden eller #orebroialmedalen och hittar mer information. En fin idé som Örebrokompaniet och OpenART tagit över till Visby.

Jag har också sett Anders Damberg från Live at Heart i en paneldiskussion om hur viktigt det är med kreativa och kulturella näringar för att skapa miljöer som är attraktiva för människor. Som gör det lättare för oss i Örebro att locka nya talanger till vår stad. Jag har sett samma Anders Damberg verkligen utnyttja sin tid här i Visby med att springa på möten och träffa gamla och nya kontakter. Kanske något som kommer märkas redan första veckan i september när årets Live at Heart arrangeras?

I ett litet kök i ett hus fem minuter från Österport har jag hört energiexperter och statstjänstemän diskutera gårdagens intryck över frukost. Näringslivsexperter och kulturvetare. Små möten som inspirerar och väcker idéer. Människor som aldrig träffats pratar om viktiga saker på en ö mitt ute i Östersjön.

Örebro i Almedalen har imponerat på mig. Och inspirerat mig. Jag har följt det arbete som gjorts inom ramen för det här projektet. Sett att alla seminarier varit fullsatta. Sittplatser har tagit slut och många har stått. Det har varit stort intresse för den kunskap Kommuninvest, Örebro kommun och Örebro universitet (och alla gäster de bjudit in) delat med sig av. Örebrokompaniet har gjort ett fint jobb med att skapa uppmärksamhet för programmet.

Örebro gör avtryck. Även utanför samarbetet Örebro i Almedalen gör många örebroprofiler bra saker här i Visby. Handelskammaren Mälardalen har arrangerat och varit delaktiga i flera seminarier där viktiga utvecklingsfrågor för Örebro och hela regionen diskuterats. Julia Rosqvist fyllde Donnerska huset under en Morgonsoffa Deluxe som många talat om. Lindesberg är här. Tomas Larsson, näringslivschef i Ljusnarsberg har varit här och deltagit i panelsamtal. Four PR är på plats och hjälper uppdragsgivare att skapa kontakter och många politiskt förtroendevalda är förstås här och gör ett omfattande arbete både i sitt politiska engagemang och i sina roller för att representera alla oss andra.

Men, jag saknar många av er. Det finns plats för fler. Därför efterlyser jag fler kommuner, företag och organisationer. Fler ungdomar och fler besökare från Örebro. Almedalsveckan är en unik mötesplats. Vi har mycket att erbjuda här. Örebro blir allt viktigare för hela Sverige med vår tillväxt och den kunskap och erfarenhet som finns hos oss. Alltså måste vi dela med oss av den till fler. Det fina med att göra det i Visby under Almedalsveckan är att vi dessutom kan ta med oss väldigt mycket tillbaka i form av idéer, relationer, kunskap och affärer.

Och tänk. Om det går att göra Almedalsveckan i Visby, tänk vad vi skulle kunna göra i Örebro. En kittlande tanke. Vi har redan internationella, fantastiska OpenART och Live at Heart. Det finns fler kreativa krafter, en välutvecklad möteskultur och ett geografiskt toppläge.

Jag är stolt och glad över det arbete jag sett kvinnor och män från Örebro göra här i Visby. Hoppas ännu fler kommer hit nästa år.

almedalen_3777

Comments are closed.