Fråga för att utveckla – aldrig för att bromsa eller sänka

Jon skrev ett blogginlägg. Någon frågade vad vi håller på med. Det blev en riktigt bra diskussion på Jons Facebook. Där flera frågor väcktes.

Är Gilla Örebro en tajt, lojal och regelstyrd liten klubb för inbördes beundran?
Ska ni tala om för andra hur Örebro ska gillas?
Är det här på låtsas eller på riktigt?

I all enkelhet blev det en bra grej. Ett ifrågasättande som ledde till ett bra samtal. Öppet att följa. Att delta i. En bra illustration på vad Gilla Örebro kan vara. Om vi vill göra så. Det är just öppenhet vi söker och vill uppmuntra. Vi är glada över reaktionerna och uppmanar alla som vill att delta i diskussionen.

För ett par veckor sedan, i slutet av mars, pratade Carl Otto Werkelid klokt om det här i P1s Tankar för dagen. Ett morgonprat om det där dilemmat när uppstår när människor ställer frågor som inte är frågor. Frågor, ifrågasättande och kritik är oerhört viktigt. Gilla Örebro kommer inte vara något utan de här frågorna. Men vi gillar frågor som är till för att utveckla. Som ställs för att någon vill ha ett svar. För att få hjälp att förstå. Låsta åsiktsyttringar med frågetecken efter eller förmenta frågor som uttalas för att tysta någon har vi inte tid eller lust att ställa.

De leder inte till något bra.

Vi har formulerat en punkt kring den tanken. Vi tycker att det är värt att påminna sig själv ibland. Fråga för att utveckla – aldrig för att bromsa eller sänka.

Vad tycker du? Kan vi utveckla den tanken på ett tydligare sätt?

One comment

  1. Anci skriver:

    Jag tycker att Jons tanke om ”tankesmedja” är intressant…men det ska vara på en professionell nivå och hålla en hög nivå men öppen för nya vändningar, åsikter etc…utifrån frågan ”vad kan vi lära av detta?”…