Mat och människor i staden

mkbylineDet är en tryckande varm morgon. Tidigt, men redan full fart. Det slamras, hojtas och skrattas. Bärs, kånkas och släpas. Gurkor ordnas i snörräta rader, stora skinkor dinglar i taket. Människomyller. Ett ständigt sorl. Buon giorno, come stai? Sto bene, grazie, vorrei un pezzo di…

Det är 2003, jag går runt i Genuas saluhall och önskar att det fanns en likadan hemma i Örebro. Ett alternativ till stormarknaden, kvartersbutiken och billiga grossen. Kvalitet framför kvantitet. Äkta varor från närkeslätten och långt bort.

På min morgonpromenad genom Genua tänker jag: Skulle det fungera med en saluhall i Örebro? Skulle det kunna bli vår nya mataffär? Eller bara bli en stor delikatessbod där vi handlar till fredagsmyset? Är vi redo för ett annat sätt att handla mat? Idag, tio år senare, vet jag. Synen på mat har förändrats och vi är många som önskar oss alternativ till massproducerat och inplastat.

Idag öppnar Örebro Saluhall. En efterlängtad mötesplats för mat och människor, en ny del av vår stads kultur. Så nu örebroare, går vi dit och myllrar!

Maria Karlberg

Maria jobbar som kommunikatör och driver på fritiden bloggen Karlbergs kök.

One comment

  1. fredrikwelander skriver:

    Saluhallen känns fin. Att bo i en stad som har en saluhall känns ännu finare. Hoppas och tror att det kommer funka bra. Dofterna där inne kommer sätta sig i väggarna. En skön plats. Jag lovar att bli stammis.