Om lokala nyheter och samtal

För ett par veckor sedan hade lokaltidningen ett uppslag om sommarens festivaler på nöjessidorna. En standardgrej gjord av TT. Örebros egen festival, eller rättare sagt det stora musikmötet Live at Heart var inte med. Inte heller några andra av de små festivaler som arrangeras i regionen. Samtidigt som som lokaltidningens chef säger att de satsar på lokala nyheter.

Igår kom nyheten att TV4 lägger ned sina lokala nyheter. För att kunna producera högkvalitativa nyheter även i framtiden, säger bolaget. Okej? Även SVT strukturerar ju om sedan ett antal år och även de nyheterna är nog borta om ett par år. Vi får hoppas på Sveriges Radio.

Det pratas mycket lokala nyheters värde i teorin, men det pratet resulterar sällan i praktiken. Visst, det startas tidningar ibland, men mest för att någon entreprenör vill tjäna pengar på att sälja annonser. Inga fel i det, men jag vill läsa ambitiösa berättelser om människor. Kvinnor och män som gör saker som påverkar mig och samhället jag lever i. De finns även här nämligen. Inte bara i Stockholm eller Göteborg och Malmö. Jag är dock lite osäker på att vi är tillräckligt många som vill det. När jag tittar på delningar i mina flöden i sociala medier är det ganska sällan ändå som lokala nyheter sprids brett. När jag tittar i loggen för Gilla Örebro konstaterar jag i stort sett ingen läser det som skrivs här.

Jag levde i tio år i en kommun i Södra Stockholm. Där fanns inga lokala nyheter. Kommunen, med 100 000 invånare låg helt i medieskugga. Eller ja, det fanns den lokala Mitt i-tidningen, men den var mer som ett andra klassens annonsblad i den stad jag flyttade till, Örebro. Nu ser jag att lokalnyheterna monteras ned. Bit för bit även här. Det är inte bra, tror jag. Det riskerar att göra samtalet om oss och platsen vi lever på mindre angeläget. Det riskerar att begränsa det samtalet till allt färre. Och min erfarenhet efter att ha levt på en sådan plats är att det försvårar utveckling. Vi människor fattar klokare beslut och hjälper varandra mer när vi delar en gemensam historia. Och pratar om det.

Om vi vill ha lokala nyheter måste vi vara beredda att betala för dem. Då kommer kvinnor och män med ambitioner att berätta om oss och vår plats få råd att göra det. Så frågan är – är vi beredda att betala? Vill vi läsa, lyssna och titta?

Med de frågorna lämnar jag Gilla Örebro. Det här är ett samtal som aldrig fått fart på riktigt och jag måste prioritera andra saker i mitt liv. Det som skrivits kommer att finnas kvar, men Facebook-gruppen kommer att avslutas inom kort. Tack till dig som skrivit, läst och diskuterat. Det var inspirerande.

Comments are closed.