Vad vill du?

Det är lätt att vara MOT. Kanske lite för lätt. Idag hålls en manifestation mot våld på Stortorget. Det är förstås fint. Tack till er som tagit initiativ till det. Jag hoppas att så många som möjligt går dit.

Efteråt hoppas jag att vi kan gå vidare. Starta ett samtal om det vi är FÖR. En manifestation om det självklara – alltså att vi inte är våldsamma – blir ännu bättre om den övergår i ett stort, brett och djupt samtal om vad du och jag är för. Vad vill du att Örebro ska stå för? Vad vill jag göra för att alla människors lika värde blir självklart och tydligt här i Sveriges bästa mötesstad?

För det är inte så idag. Och det lär inte bli det om vi nöjer oss med att manifestera mot olika självklara saker. Vi behöver ta ett par steg till.

Därför vill jag veta hur vi kan föra det samtalet. Vad vill du? Vad är viktigt för dig? Hur skulle samhället utvecklas om du fick bestämma? 2014 går vi in i en valrörelse. En viktig valrörelse. Jag tror att det skulle vara väldigt bra om just den här valrörelsen bryter den trend med negativ argumentation jag tycker mig sett under min livstid. Argumentation och diskussion har handlat allt mer om att såga, dissa, håna, förlöjliga och härska. Ett tydligt resultat av detta är att det partiet som vuxit mest i svensk politik de senaste tjugo åren – Sverigedemokraterna – mest vunnit sina framgångar genom berätta vad de INTE vill. Men hur många vet egentligen vad de vill? Många politiskt förtroendevalda jobbar på det här sättet idag. Synd. Jag vill hellre läsa smart formulerade tweets om vad fullmäktigeledamöter vill med sina egna idéer, än tokroliga sågningar av motståndarna.

Vi kan inte bygga ett samhälle, eller överhuvudtaget utveckla något hållbart om alla ska vara motståndare i opposition hela tiden. Jag är övertygad om att om du, jag, våra syskon, barn och föräldrar, vänner och kära ska ha någon chans att bygga ett framtida Örebro som utvecklas hållbart… då behöver vi på något sätt mötas i ett samtal och skapa en stark majoritet av människor som är för demokrati, respekt och alla människors lika värde.

Det är värt att manifestera för. Varje dag. Ett samtal där alla måste få vara välkomna. Inte minst barnen.

Vad vill du?

Comments are closed.